Boomplantdag voor groep 8

In de Mooi Laarbeekkrant staat een mooi artikel over onze boomplantdag :

 

Beek en Donk - Kinderen van groep acht van Daltonbasisschool 't Otterke hebben in het kader van Boomfeestdag een wilg geplant bij de retentievijver bij 'De Regt'.

Boom
Tussen de zorginstelling en de basisschool bestaat al jaren een hechte band. Vaak gaan de kinderen bij de bewoners op bezoek en leren over oude gebruiken. Voor de oudere mensen is het best leuk met de kinderen te praten over vroeger en wat jongeren tegenwoordig bezig houdt. Niet meer dan normaal dus dat er een boom wordt geplant, waar zowel ouderen als kinderen iets aan hebben. De oer-Hollandse wilg staat vlakbij een sequoia, weliswaar niet tot de mogelijke hoogte van 100 meter reikend, maar het is dezelfde boom, waar Amerika lyrisch over is in hun nationale parken.

Water
Boomplantdag is gestart in 1957. Vanaf 1980 heet de dag Boomfeestdag en een andere verandering is, dat vroeger de klas met een hele lading sruiken vertrok naar een plantlocatie, terwijl er nu met de klas één boom werd geplant. De kinderen van de klas besloten om de beurt een schep zand bij de boom te gooien. Jasper van Ham gooide de eerste flinke schep zand in de kuil, waarna zijn klasgenoten hetzelfde deden. Iris van Ham zorgt ervoor, dat er geen zand in de gele drainagebuis gegooid wordt. "Daar moet water in, zodat de boom kan groeien", legt ze uit. Tijdens een bezoek aan het IVN (Instituut Voor Natuureducatie) wordt de kinderen van alles verteld over wat bomen doen. Daarna leren de kinderen in spelvorm nog eens wat het belang van bomen is. Samen met enkele klasgenootjes belooft ze goed voor de boom te zorgen en hem af en toe in de zomer als het droog is wat extra water te geven.

IVN
"Dat grote gat dat hier is, mogen jullie dadelijk dichtmaken, want ik houd helemaal niet van dit werk", lachte wethouder Tonny Meulensteen. Hij vroeg de kinderen naar het belang van bomen voor de mens. Hij drukte de kinderen op het hart goed te onthouden wat er vandaag stond te gebeuren en vroeg ze in hun verdere leven stil te staan bij het belang van de natuur, als ze de boom in de toekomst zien groeien. Jo Kuijpers van het IVN  gunde de kinderen een kijkje in de toekomst:" Weet je wat zo leuk is? Als je zelf volwassen bent en kinderen hebt, kun je tegen hen zeggen, dat je deze boom hebt gezet met de hele klas, dat is ònze boom".